Tolmácsolás | szinkron-, konszekutív- és kísérőtolmácsolás

Mikor jó a tolmácsolás? Ha szinte észre sem vesszük a tolmács jelenlétét.

Mik a színvonalas tolmácsolás feltételei?

A jó tolmács

 • Birtokában van olyan színtű (C2 szint) nyelvtudásnak, amely lehetővé teszi a zökkenőmentes szóbeli fordítást.
 • Érthetően beszél
 • Kulturális háttere, műveltsége lehetővé teszi a feladat megoldását
 • Folyamatosan képzi magát, frissíti tudását
 • Felkészül az adott feladatra
 • Kultúrált megjelenésű
 • Udvarias
 • Türelmes
 • Pontos

Az együttműködő megrendelő

 • A lehető leghamarabb a tolmács rendelkezésére bocsátja a fontosnak tartott információkat, hogy minél alaposabban felkészülhessen a feladatra.
 • A felhasználni tervezett segédanyagokba betekintést enged a tolmácsnak (előadás vázlat, kimutatások, írott anyagok, honlapok)
 • Mondandójának összeállításakor figyelembe veszi, hogy a szöveget tolmácsolni kell.

Tolmácsolás típusai

A tárgyalófelek néhány mondatonként, egy-egy gondolatmenetet befejezve megállnak, és megvárják, hogy a tolmács, aki közben esetleg jegyzetelt, összefoglalva, de a legnagyobb pontosságra törekedve tolmácsolja az elhangzottakat.

A beszélők folyamatosan beszélnek, a tolmácsok pedig egy erre kialakított kabinban ülve azonnal fordítják az elhangzottakat. A résztvevők fülhallgatón keresztül követik a beszédeket. Ez a fajta tolmácsolás nagy felkészültséget, jártasságot és állóképességet követel meg a tolmácsoktól, ezért a megbízó kötelessége, hogy a tolmácsok rendelkezésére bocsásson minden lehetséges információt (írott beszédek, segédanyagok, felszólalók nevei és beosztásai, rövidítések jegyzéke stb.), akik egymást kb. 20 percenként váltva dolgoznak a kabinban.

A megbízó apróbb ügyeket szeretne elintézni (pl: ügyintézés hivatalokban), vagy nem formális találkozói vannak (pl. üzleti vacsora, fogadás). Ebben az esetben a megbízót kísérő személy ugyan kellőképp jártas a tolmácsolandó nyelveken, ám nem várható el tőle a legkifinomultabb tudás.

Áraink

Szinkron vagy chuchotage (fülbesúgós)

Szinkron: valós idős tolmácsolás, a beszélővel egy időben beszél a tolmács. A tolmács hangszigetelt kabinban ül, így nem zavarja az előadót. Fülhallgatón keresztül hallgatja a beszélőt, a mikrofonba tolmácsol. A hallgatóság fülhallgatókon keresztül, kis tolmácskészülékkel hallgatja a tolmácsot. Ez lehetővé teszi azt, hogy több csatornán, több kabinból, többnyelvű tolmácsolás valósuljon meg.

Nagyon fontos: a kabin mindig olyan helyen legyen, ahol a tolmács rálát a színpadra és láthatja az előadót. Kísérletek bizonyítják, hogy a vizuális információ nagyban segíti a megértést, javítja a teljesítményt.

 

Chuchotage: kabin híján a tolmács a kis létszámú, az előadás nyelvét nem értő hallgatóságnak tolmácsol, gyakorlatilag "a fülükbe súgja" az előadást. Vigyázni kell, nehogy a tolmácsolás zavarja az előadást..

 

Mindkét esetben párban dolgoznak a tolmácsok, 20 percenként váltják egymást.

Az árak nyelvtől,  témától, technikai felszereltségtől, helyszíntől függően 70.000-120.000 /nap/tolmács

 

Konszekutív (nagy- vagy kisszakaszos) tolmácsolás

Az előadó elmond egy minimum 2-3 mondatos, maximum 10 perces szövegrészt, a tolmács ezt lejegyzeteli, és visszamondja a másik nyelven. Lassú, ezért többnyelvű konferenciákon nem szeretik. Nagy előnye, hogy a szinkronnál sokkal pontosabb. Üzleti tárgyalásokon, fontos eseményeken kedvelik. A tolmács egyedül vagy párban dolgozik, az esemény időtartamától függően.

Árban: megkezdett óránként 12 000 Ft

napidíj: 40-70 000 Ft.

 

Kísérőtolmácsolás

A tolmács egész nap elkíséri az ügyfelet, segít neki a napi teendői során (bevásárlás, iskola, ügyintézés, orvos, stb.) Ez a legolcsóbb, átlagosan napidíjban 40-60 000 Ft. A tolmács egyedül dolgozik.

 

Felkészülési anyag

Nagyon fontos, hogy a megbízó legalább 3 nappal az esemény előtt készülési anyagot tudjon biztosítani a tolmácsoknak. Ez mindkét fél érdeke, ugyanis ezen múlik a konferencia/tárgyalás stb. sikeressége is, hiszen a tolmácsolás minőségét nagyban javítja.

A készülési anyag alatt értjük: előre megírt beszédek, ppt-k, vázlatok, programfüzet, stb. A tolmács és az iroda is ezen anyagokat szigorúan bizalmasan kezeli, harmadik félnek nem adja ki, kizárólag a készüléshez használja.

 

 

Vállalási feltételek

Az esetlegesen felmerülő költségeket a tolmács számára (odaút, szállás, étkezés, stb) minden esetben a megbízó állja. Az árak nettó árak, az ÁFA-t nem tartalmazzák.

Fizetés magánszemélyek részére:

 • Előre készpénzben

Cégek részére:

 • 50% előleg megrendeléskor készpénzben vagy átutalással
 • 50% készpénzben vagy átutalással a munka elvégzését követően (8 napos fizetési haladék)

 

Megrendelés: 30 5611450

Kapcsolat

Kövess minket

Vélemények

"A saját tempónkban haladhatunk a tanulmányainkban. 4 hónap alatt többet tanultam, mint a középiskolában. "

"A Katedra Nyelviskola nagyon családias légkört teremt illetve a tanárok alaposan felkészültek az órákra és a maximumot nyújtják a diákok számára!

"Aranyosak és segítőkészek a tanárok, a diákokkal együtt. Amióta ide járok jobban tudok a külföldi ismerőseimmel beszélgetni."

"Az én véleményem a Katedra iskoláról abszolút pozitív. Nagyon szeretek ide járni tanulni, a csoport fantasztikus, nagyon jól érzem magam minden alkalommal.

"Teljesen kezdőként nagyon megnyugtató jó közösségben tanulni. A felkészült tanárnő jó előadó készsége sokat segít az idegen nyelv elsajátításában.

"Nagyon kellemes volt a légkör, odafigyeltek rám, nyelvtanáromat is csak dicsérni tudom.

"Azért választottam a Katedrát, mert kedvező ajánlatokat kínált, és a testvérem is itt tanult. Nagymértékben hozzájárul nyelvtudásom fejlődéséhez, jó a közösség és a tanárok.

"Nagyon jó tanárom van! Még nem régen kezdtem, de számomra már az siker, hogy nagyon megszerettem az angol nyelvet és örömmel tanulom és készülök fel."

"Nagyon meg vagyok elégedve a Katedra iskolával. Az Interneten, a honlapon megfelelő a tájékoztatás. Az e-mail címemre folyamatosan kapom az információkat.

„Immáron a hetedik alkalommal veszek részt a képzésen. Nagyon jól érzem magam az órákon. A tanárnő oktatása számomra érthető, ezenkívül türelmes és segítőkész is.